Un caz latent – Prima parte

O dimineață răcoroasă de vară înconjură clădirea pictată cu albastru închis și cu linii dezorganizate de alb a Spitalului de Psihiatrie nr. 6. Norii creează piese de puzzle cenușii care se unesc, anunțând că o să plouă curând. Totuși, câțiva pacienți și-au făcut curaj să iasă în grădina din spatele spitalului, fiind atent supravegheați de infirmiere.

• Știi, când am fost în cel de-al Doilea Război Mondial, înaintam spre Caucaz pe o vreme ca asta, spuse unul.

• Parcă ai doar 21 de ani, spuse altul.

• Nu contează, eu știu că am fost acolo și am luptat, răspunse primul. Și acum îmi mai aduc aminte de vremea aceea…

După o pauză continuă:

•  Este adevărat ceea ce spunea Murphy: „Diversiunea inamicului pe care tu o ignori este atacul lor principal”.

Stropi grei de ploaie începuseră să cadă, iar ei au trebuit să se refugieze în holul principal, stând acum pe fotolii și relatându-și fanteziile.

Fiecare persoană era ocupată cu câte ceva, iar mișcările agitate din spital creau un zgomot ascuțit. Printre personalul și pacienții grăbiți, doctorul Damien surprinse doar un tânăr care ședea calm pe scaunul de lângă cabinetul său:

• Bună ziua! Mă bucur că ți-ai făcut curaj și ai venit. Te rog, intră în biroul meu. Trebuie să discutăm ceva important.

Tânărul ridică privirea și îi surprinde ochii de culoarea turcoazului. Părăsește scaunul care i se părea atât de comod și îl urmează.

• Ia loc, îi spuse doctorul. Am înțeles că vrei să te alături grupei pictorilor. Foarte bine, însă desenele tale vor trebui să fie lăsate în sală după terminare pentru a putea fi…

Știu, răspunse tânărul. Așa voi face, o să desenez ceea ce gândesc. De ce plouă întotdeauna aici? Pot să pictez peretele ăsta în galben, așa o să fie mai cald.

Damien nu răspunse. Căuta acte ale unor pacienți care urmau să vină, lăsând totuși și câteva hârtii ale tânărului în cauză pe masă spre a le analiza încă o dată.

Pacientul surprinse câteva cuvinte de pe hârtie:

Examen psihic

Față inexpresivă, mimică și gestică concordante parțial cu discursul.

Starea de conștiență- păstrată

Cooperare … dificilă

Atenție- hiperprosexie centrată delirantă

Percepție- …

Gândire- ideație delirantă de prejudiciu și de contaminare,

Examen somatic

Examenul neurologic evidențiază tremor generalizat.  Examenul psihologic pune în evidență gândire nerealistă și cote crescute la scalele schizofreniei și imaturitățiii afective.

Diagnostice precedente: stări de anxietate, depresie, schizofrenie.

Diagnostic actual: …

După ce semnă câteva dintre acestea, doctorul îi permisese să iasă. Tânărul lăsă ușa deschisă, fără a răspunde la salutul celui din urmă.

• Al naibii doctor, spusese în gând. Ochii lui fură toată lumina care mai este în mine. Mă întunec, iar asta se vede în ochii mei care se înnegresc pe zi ce trece…

După ce plecase din cabinet, se întorsese în camera sa, băuse tot paharul cu suc natural de portocale și se duse spre sala de pictură. Acolo întâlni obiecte de artă în toate mărimile și formele. Se așeză la o masă de lângă fereastră și schimbă scaunul de acolo cu unul mai scund.

Luă un creion și o foaie la întâmplare și se apucă să traseze câteva linii imperfecte. Reuși să producă imaginea unui corp de om și a unui cap de animal în spatele căruia se aflau câțiva copaci. Intitulă lucrarea „Ursul”. Urmă apoi altă foaie și un alt desen cu același personaj, acum alături de un alt animal straniu, o creatură cu corp de câine și cap de vacă căruia îi spusese „Lupul”.

La scurt timp, se lăsă adâncit printre gânduri. Nu mai putea să se concentreze. Mintea i se tulbură, iar inima îi bătea haotic. Timp de câteva momente, i se părea că timpul se oprise, iar spitalul devenea din ce în ce mai gol…

Lasă un răspuns

Latest post

Newsletter

Signup our newsletter to get update information, news or insight.