
Recenzie „Teodora, fiica fluviilor” — Jean Marc Turine
Traducere din limba franceză de Andrei Lazar, apărută în anul 2020 la Editura Casa Cărții de Știință @casacartiidestiinta
Cartea „Teodora, fiica fluviilor” are ca și protagonist o „țigancă curajoasă” (așa cum autorul intitulează direct personajul), care prezintă etapele vieții sale din timpul războiului și după. Întreaga lucrare este scrisă din perspectiva Teodorei, care alternează imaginile prezentului cu cele ale trecutului tumultuos pe care nu-l regretă și pe care dorește să îl păstreze alături până în ceasul al doisprezecelea.
Modul prin care autorul a decis să contureze evenimentele din viața protagonistei te trimit în inima acțiunii și te ajută să parcurgi alături de personaj toate întâmplările și emoțiile acestuia la cele mai intense cote. Povestea nu evită niciun detaliu dramatic, prezentând realitatea crudă a unor vremuri apuse, dar care se resimt și în prezent asupra etniei. Viața și toate evenimentele prin care trece Teodora sunt prezentate și susținute de aceasta cu mândrie. Sunt dezvăluite etape importante și schimbări, fiind abordate teme și scenarii precum: maturitatea, regăsirea, pierderea, suferința, iubirea interzisă, singurătatea și călătoria.

La final, extragem esențialul și mai exact cât de puține cunoaștem despre viața unui om, prin cât de multe evenimente trecem de-a lungul timpului și cât de sinceră poate fi iubirea. Lăsând la o parte pasajele tristei realități, iubirea în această carte este descrisă în cea mai profundă formă a sa și în câte moduri se revarsă.
M-am îndrăgostit sincer de Teodora, doar din povestea ei de viață și vă recomand cu mare drag să o citiți și voi!
— recenzie & fotografii: Gabriela Manole
— Atenție: Carte 🔞