Luni, 14 septembrie 2020

O zi călduroasă şi după ceva timp am fost strigată din somn să mă trezesc, fiind un sentiment frumos după 6 luni. Periatul dinţilor, mâncare, pieptănat, uniforma călcată, cred că v-aţi dat seama. Prima zi de şcoală sau prima zi oficial ca boboacă la liceu. Mama plecase la festivitate cu sora mea şi eu aşteptam, iar după ce aruncasem un ochi pe fereastră, o observasem vorbind cu mama unui vechi coleg. Îşi duse şi ea copilul la şcoală.

13:55. Mă îndreptasem cu paşi normali spre locul adunării. Am avut parte de o întâlnire a bobocilor online, pe Zoom, dar nu i-am văzut bine şi nu ştiu de ce mă simţeam extrem de normal. Ştiam  că nu îi voi vedea pe toţi, deoarece suntem în scenariul hibrid şi într-un fel mă poseda un gram de curiozitate, dar tot normală eram. Ajunsem la acea intersecţie de drumuri şi realizasem că toţi cei care aşteptau de partea mea şi de cea opusă a drumului învăţau acolo. Unii aveau flori, chiar dacă ni s-a zis să nu venim. Stăteam dreaptă şi am dat ochi în ochi cu vechiul meu coleg, realizând că şi el învaţă acolo, iar pe când îl observasem, în ochii mei apăreau şi băieţi cu cercel în ureche, tatuaj etc. Parcă eram într-un film american, parada modei şi a popularităţii, a muşchilor. Totul normal. Zărisem o faţă cunoscută a unei fete însoţită de o doamnă. Era mama ei care mă recunoscuse după ora online. Stăteam tăcută, uimită şi făcusem cu mâna, pe când mama vorbea la telefon. Nu mai ştiu ce s-a întâmplat, dar îmi amintesc că am trecut zebra alături de mama, aceasta făcând conversaţie cu o fată de la profesională. Avea nişte ochi de o nuanţăverzuie uimitoare, dar masca aceea aproape că îi acoperise tot chipul. O doamnă ţinea în mână fişe cu clasele 9 I, 9 E, dar nu clasa mea. 9 A. Şi aşteptam şi aşteptam, până când mama fetei de mai vreme mă anunţase că trebuie s-o iau prin spate. Zis şi făcut. Pe drum am fost abordată de mama unei fete care îşi dorea să facem navetaîmpreună. Am acceptat imediat şi am plecat.

În spatele liceului. Mă acapăra emoţia şi vedeam nişte trupuri de copii care erau la fel ca mine. Îmi vedeam diriginta care ţinea în mână foaia cu 9 A, venind şi un alt coleg. Ei erau. Noua mea familie. Am salutat politicos şi mi s-a răspuns tot cu un salut. Era un sentiment aşa de diferit. Am mai crescut şi am ajuns la liceu într-un mediu plin cu surprize.

În clasă. După ce ni s-a amintit de regulile de siguranţă şi igienă la intrare, ni s-a mai amintit încă o dată şi în clasă. Fiecare avem câte un dulap cu cheie (ca în liceele americane) şi ni s-a mai spus să păstrăm curăţenia, să nu distrugem mobilierul, să facem serviciul pe clasă, dar mai ales că nu avem voie să mâncăm la şcoală, această regulă fiind evidenţiată mai ales de doamna director. Toţi ascultam  cerinţele, în timp ce colegii de acasă ascultau online. Ni s-a spus de platformele Classroom şi Google Meet,  am făcut şi un tur al liceului, iar după am plecat acasă. Când am trecut cu toţii zebra, un coleg ne-a salutat şi noi l-am salutat imediat. Am vorbit după aceea cu noua mea colegă cu care voi face naveta şi chiar e drăguţă.

Acum când scriu a trecut o săptămână şi chiar vineri am făcut o poză de grup cu măşti şi distanţaţi, am răspuns la ore, mi-am făcut câteva prietene (mai ales cea cu care fac naveta), poze, am învăţat puţin traseul, dar te-ai fi întrebat vreodată că într-o zi vei afla de la televizor că nu te vei mai duce la şcoală? Că vei face nişte ore online? Că timp de 6 luni nu te vei mai duce la şcoală din cauza unui virus? Că nu vei avea parte de un banchet şi de o ultimă oră de dirigenţie? Eu una nu mi-aş fi imaginat că va fi aşa, dar viaţa e surprinzătoare şi nu ştiu dacă există acest virus sau nu, dar aveţi grijă de voi şi faceţi-vă mai multe amintiri, căci secundele acestea le răpeşte timpul cu o viteză ameţitoare. Am ore de 40 de minute, dintre care 10 le am ca pauză, trebuie să beau apă repede şi când mă duc la baie trebuie să mă întorc tot repede, mă dezinfectez întruna şi de la ora 14 până la ora 19 stau cu o mască pe chip. Mai nou, am aflat că s-a făcut o grevă ca să nu se mai poarte masca la şcoală şi cred că vor urma mai multe. Mai am o întrebare totuşi. Oare cum va fi şcoala în pandemie?

Lasă un răspuns

Latest post

Newsletter

Signup our newsletter to get update information, news or insight.