Cum publicăm?
Bine v-am regăsit, dragi magicieni ai cuvintelor! Bine ați (re)venit în cadrul rubricii mele, A by A, unde eu, Alexandra Tudura, vă împărtășesc informații, trăiri, experiențe și păreri din domeniul literar (și nu numai). Sunt foarte bucuroasă să scriu acest articol, deoarece el vine în urma dorinței voastre! În cadrul ultimului Q&A organizat pe pagina de Instagram a Asociației Artă de Patru Dimineața, mi-ați comunicat în număr foarte mare că ați vrea să știți mai multe detalii despre procesul publicării unei cărți. Având în vedere că subiectul este unul complex și se poate discuta foarte mult pe baza acestuia, am decis să utilizez rubrica mea pentru a vă împărtăși toate informațiile, deoarece la cât de mult simt nevoia să vă povestesc, cu siguranță nu reușeam să mă încadrez în limitele impuse de Instagram.
Prin urmare, vă sfătuiesc să vă așezați comod și să vă înarmați cu multă răbdare, pentru că am de gând să vă povestesc mult pe acest subiect: în primul rând, voi începe cu detaliile generale, o să vă explic pas cu pas care este procesul publicării unei cărți, iar în a doua parte, pentru cine are curiozitatea de a afla și povești despre mine, o să vă împărtășesc cum mi-am publicat eu cărțile – ce greșeli am făcut, ce mi-ar fi plăcut să știu la momentul respectiv și bineînțeles ce planuri de viitor am în ceea ce privește drumul meu literar.
Înainte de a începe procesul publicării viitoarei noastre cărți, trebuie să ne asigurăm că o putem pune la dispoziție editurilor în format online; dacă sunteți adepți ai scrisului cu penița pe hârtie și toate scrierile voastre sunt sub acest format (într-o agendă, caiet, pe foi, etc) va trebui să începeți prin a redacta tot manuscrisul într-un document Word. După ce aveți toate scrierile în format PDF, vă sfătuiesc să recitiți și corectați cu strictețe manuscrisul. Este adevărat faptul că o editură se va ocupa și de corectura manuscrisului vostru (vom ajunge și acolo) însă înainte ca voi să colaborați cu ea, aceasta trebuie să și accepte. În general, o editură pune mult accent pe imaginea acesteia și își dorește să atribuie portofoliului editorial scriitori cu care împărtășește aceleași valori și care pun suflet dar și osul la treabă în momentul în care pregătesc un manuscris. Corectitudinea, acuratețea, originalitatea, punctuația și exprimarea regăsite în manuscris sunt doar câteva elemente de bază care cântăresc în decizia editurii de a colabora cu un scriitor, sau nu.
După ce aveți manuscrisul pregătit, urmează o muncă de cercetare în domeniul editorial. În cazul în care sunteți la început de drum și nu cunoașteți nicio editură, nu aveți niciun fel de informație despre costuri / servicii, vă sfătuiesc să începeți cu o analiză de piață. În general, acest lucru se face foarte simplu: pregătiți un mail pe care îl trimiteți tuturor editurilor care vă atrag atenția în mod plăcut, în care să cereți detalii despre o posibilă viitoare colaborare. Acest mail este foarte asemănător cu o scrisoare de intenție – ar trebui să vă prezentați, să menționați câteva detalii despre voi, să faceți o scurtă descriere a manuscrisului vostru – aceasta ar fi bine să fie cât mai bine construită, astfel încât să atragă atenția și să stârnească echipei editoriale curiozitatea, să atașați mail-ului o bucată de manuscris (în general se trimit primele 25-30 de pagini) și un CV de scriitor. Ulterior acestor informații, vă exprimați dorința de a afla mai multe detalii cu privire la serviciile editoriale, dar și despre costurile editurii (important să menționați și la ce număr de pagini ajunge manuscrisul vostru – pentru a vă putea crea o ofertă acurată). Este extrem de important să faceți precizarea cu privire la servicii și costuri exacte, pentru a cunoaște pe ce anume vor merge bănuții voștri și cu ce vă va ajuta editura în cadrul colaborării. În partea a doua, în care vă voi povesti din experiențele mele legate de publicare, o să vedeți că m-am confruntat cu lipsa acestor informații și astfel mi-am îngreunat singură procesul.
Așadar, pentru a cunoaște cu exactitate ce informații să solicităm din partea editurii, aș vrea să discutăm puțin despre ce sunt aceste servicii editoriale despre care menționasem anterior. Acestea sunt răspunsul la întrebarea: Ce face editura pentru mine? După ce avem manuscrisul pregătit, trebuie să trecem prin mai multe etape, anume:
tehnoredactarea cărții (care implică pur și simplu corectarea acesteia, atât din punct de vedere al gramaticii și punctuației cât și exprimare sau coerență);
machetarea cărții (aranjarea acesteia în pagină, crearea primei pagini – acolo unde se menționează ISBN, editură, an publicație, etc – adăugarea fotografiilor dacă este cazul și adăugarea notelor de subsol);
coperta cărții (atât fotografia / design-ul ei cât și editarea grafică, adică adăugarea numelui, textului de pe coperta din spate, sau orice altceva mai doriți să apară pe coperta voastră);
tipărirea cărții (pur și simplu printarea acesteia);
distribuția cărților în librăriile partenere (comercializare);
urmate de promovare, care știm cu toții ce înseamnă.
Această listă formează serviciile editoriale și este important să știm dacă și în ce măsură editura ne poate ajuta în ceea ce le privește. Punctul slab al colaborărilor cu editurile este fapul că, în general, în special editurile mai cunoscute, răspund mai greu, puteți aștepta și peste o lună până să primiți răspuns din partea acestora (dar nu este un lucru general valabil). Tototdată, volumul fiind mare de muncă pentru ei și având și alți scriitori în portofoliu cu care colaborează, comunicarea între voi și ea poate fi destul de deficitară. Aici vin către voi cu sugestia de a fi voi cei care mai adresează întrebări atunci când aveți neclarități, nu vă așteptați de la editură să vă scrie anumite explicații fără să întrebați, aceste lucruri se întâmplă foarte rar.
Tot la partea legată de timp, în general, tot procesul durează destul de mult aici (există și edituri mai rapide, însă și mai rare). Ea se ocupă de toți pașii pe rând, însă așa cum am menționat mai sus, au și alți scriitori pe lângă voi și automat că timpul de așteptare devine mai mare. Dacă tot suntem la subiectul serviciilor editurilor, vreau ca aici să trag un mare semnal de alarmă: nu toate editurile fac ceea ce promit, din păcate… Sunt și edituri care, deși vă promit anumite servicii incluse într-un contract, până la final nu se mai țin de toate cele menționate. Tocmai de aceea, voi trebuie să vă cunoașteți drepturile și să rămâneți fermi și impunători în fața nedreptății, să nu îi lăsați să vă ia banii fără să-și îndeplinească toate atribuțiile contractuale. În general, cam orice editură vă oferă toți pașii, însă atunci când vorbim de partea de promovare, sunt unele care se dau la o parte, ori nu oferă suficientă.
Cunoscând toate aceste servicii și tot ceea ce implică, acum știți ce anume să solicitați în mail-ul pe care îl veți trimite editurilor. În momentul în care doriți să faceți o listă cu editurile dorite, începe o muncă de cercetare care se va întinde pe mai mult timp. Editurile se găsesc direct în online, este suficient să scrieți pe google Edituri România și vă vor apărea zeci de sugestii. Va fi nevoie să intrați pe paginile lor, să vedeți cum arată alte cărți publicate la ei, coperta, să citiți recenzii de la alți autori publcați și să căutați datele lor de contact pentru a le putea trimite solicitarea voastră. O altă oportunitate de a cunoaște editurile și chiar a purta un dialog direct cu echipa lor este participarea la târgurile de carte organizate în țară, anume Bookfest și Gaudeamus. În cadrul acestora participă zeci de edituri și aveți ocazia să discutați direct față în față cu reprezentanții lor, participând la târguri. Dacă mă întrebați pe mine, munca aceasta de cercetare, trimiterea mail-urilor, așteptarea răspunsurilor, compararea ofertelor, este procesul care durează cel mai mult din tot drumul publicării unei cărți. Totodată, este (aproape) singura parte în care voi munciți pentru publicare, pentru că odată ce ați găsit editura perfectă și ați bătut palma cu ea, în cele ce urmează, editura va face toată munca iar voi doar veți aștepta rezultatul final. Probabil vă întrebați dacă aș putea să ofer și câteva sugestii cu privire la editurile unde ați putea încerca, eu am evitat întotdeauna să fac acest lucru și am un motiv bine întemeiat: dacă eu personal nu am colaborat cu o editură, evit să-mi dau cu părerea doar din ceea ce am auzit de la alte persoane. Experiențele scriitorilor pot fi diferite, pot exista persoane mulțumite de ceea ce li s-a oferit – asta nu garantează o experiență plăcută pentru toți scriitorii, așa cum și invers, doar pentru că au existat scriitori nemulțumiți, acest lucru nu înglobează întreaga activitate a unei edituri. Cu toate acestea, bineînțeles că în rândurile următoare vă voi povesti de editura cu care Asociația colaborează în mod constant și este, de altfel și singura editură pe care o pot recomanda, tocmai datorită faptului că am publicat alături de ei mai multe cărți, iar experiențele pozitive ale scriitorilor vorbesc de la sine.
Revenind la procesul publicării: Dacă timpul nu vă presează și sunteți răbdători, o colaborare cu o editură vă poate aduce beneficii. În primul rând că voi nu depuneți absolut niciun efort. Cartea odată scrisă, intră în editură și până la apariția acesteia voi nu aveți nimic de făcut; editura mai poate reveni către voi ca să vă ceară părerea, eventual pentru fontul folosit, să vă întrebe dacă vă place aranjarea în pagină, să vă ceară părerea pentru copertă, imagine, etc, însă nimic mai mult. Din punctul meu de vedere, confortul este cel mai mare atuu atunci când lucrezi cu o editură. În special pentru o persoană cum sunt eu, care are fiecare zi extrem de aglomerată, sigur timpul nu mi-ar permite să stau să fac toate aceste lucruri de una singură.
Totodată, editurile asigură și comercializarea cărții, marea majoritate a acestora având contract cu librării și distribuie cartea scrisă de voi, către ele. Alte edituri vând chiar ele exemplarele, ori există și acelea care nu te ajută cu vânzarea, dar acestea sunt mult prea puține, eventual mici; o editură ar fi bine să aibă și contracte cu librării și să te ajute să-ți comercializezi exemplarele. Acum, despre costuri, bineînțeles că să publici în editură este un pic mai scump. De ce? Pentru că plătești pentru serviciile editoriale, nu doar pentru tipar. Cu alte cuvinte, în acel preț propus de editură, intră toate serviciile menționate de mine, de la tehnoredactare și până la promovare. Fiecare editură are oameni angajați acolo pentru fiecare serviciu, editor, tehnoredactor, machetator, designer, etc. Prin urmare, așteptați-vă la prețuri ceva mai piperate. Acest preț este, oarecum, justificat. Dacă editura își va face treaba cap-coadă și se va ține de absolut tot ce se menționează în contract, rezultă o carte de calitate și te ajută și cu promovarea, chiar nu ai de ce să te plângi… zic eu. Ca și comparație la costuri, de multe ori, o editură, prin oferte și promoții poate să ajungă să fie ceva mai ieftină decât toate costurile la care ai ajunge prin self-publishing, însă ajungem și acolo.
Un alt avantaj al editurii este promovarea pe care ți-o oferă atât direct cât și indirect. Să vă explic ambele variante: editura te promovează prima dată în mod direct, adică, pur și simplu vorbește despre tine pe platformele unde aceasta activează, postează despre cartea ta, îndeamnă cititorii să o achiziționeze. Ei bine, dacă această editură este și cât de cât cunoscută, promovarea vine și prin renume. Atunci când aceasta îți distribuie cărțile în librării, e tot o formă de promovare, pentru că ajunge cartea ta acolo, ceea ce ca scriitor self este foarte greu de obținut. Automat, într-o librărie, expunerea este mult, mult mai mare decât în online; oamenii pot merge chiar și fără scopul de ați cumpăra cartea în respectiva librărie și, văzând-o, să le atragă atenția și să o cumpere. Aceasta îți oferă și toate serviciile pe tavă, dar te și pune cumva în lumină, vorbește despre tine și postează despre tine. Mare atenție, aici nu includ toate editurile; vă spuneam deja că trebuie făcută o muncă de cercetare înainte de a alege cu cine colaborați.
Aici aș încheia eu partea de publicare printr-o editură. Consider că am inclus toți pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a vă vedea cartea într-o librărie. Chiar dacă nu sunt fană a conceptului (eu, personal, nu l-aș aplica – însă nu judec sub nicio formă pe nimeni care o face, doar atât că nu mi se potrivește mie), există și varianta de Self-Publishing, care înseamnă publicarea fără sprijinul unei edituri. Pentru că toți suntem diferiți și ni se potrivesc lucruri diferite, vreau să vă povestesc puțin și despre ea, poate există persoane care ar înclina mai mult către partea aceasta și îmi doresc ca acesta să fie un tutorial complet.
Se numeșe astfel pentru că, după cum ați dedus deja, ne publicăm cartea pe cont propriu, deci fără ajutorul unei edituri. Avem exact aceiași pași de urmat, atât că trebuie să-i facem singuri. În primul rând, după ce cartea noastră este gata, trebuie să o tehnoredactăm. Mica problemă este că… majoritatea nu suntem tehnoredactori, prin urmare, nu avem niciun fel de experiență în corectarea unui manuscris. Putem ruga un prieten mai experimentat ori mai mulți prieteni să ne ajute cu corectarea, o putem trimite la mai multe persoane și atâția ochi prin care trece ar trebui să reiasă o carte măcar 90% corectă, ori, putem apela la un tehnoredactor. În general, tehnoredactori care lucrează în afara unei edituri, deci care corectează cărți contra cost de unii singuri, sunt destul de mulți. La o simplă căutare pe Google, găsiți o mulțime de persoane care fac acest lucru, dacă aveți nevoie, puteți proceda exact ca și în cazul alegerii editurii, trimiteți mesaje mai multor persoane și vedeți cine oferă prețul mai bun dar și cine are recenzii mai bune și este mai apreciat în această sferă. Dacă îmi permiteți o remarcă personală, eu v-aș sfătui să apelați la cineva experimentat pentru corectarea cărții. Dintre toate lucrurile, mie mi se pare cel mai important ca manuscrisul să fie corect. Cartea noastră este oglinda noastră ca și scriitori… este super important să fie exemplară. Repet, e doar opinia mea, voi faceți cum credeți în cazul în care veți publica self. În cadrul acestei părți cu tehnoredactarea pe cont propriu eu nu o văd ca pe un beneciciu, ci ca pe un impediment. Mi se pare foarte greu să-ți corectezi singur, fiind deja obișnuit cu textul și manuscrisul și totodată foarte riscant, poți tipări cartea cu greșeli și să primești feedback negativ din partea cititorilor pe această temă; vorbele circulă și… această eroare poate să-ți pună în pericol atât reputația de scriitor cât și vânzarea cărților, căci, cine ar vrea să citească o carte care conține greșeli, nu?
Trecând la următorul pas, aici ar fi aranjarea în pagină. Bineînțeles că nici machetatori nu suntem, dar aici pot veni către voi cu sugestii:
http://alem.aice.md/resources/instrumente-web-pentru-a-crea-carti-digitale/
https://www.youtube.com/watch?v=mS71Yl__zXM
Acestea sunt câteva surse care vă indică diverse aplicații, sofware-uri, instrumente, tactici prin care puteți crea o carte voi înșivă. Practic, vă explică despre cum puteți ajusta, pregăti, aranja conținutul cărții voastre astfel încât să arate cât mai bine. Penultimul link este cel mai interesant, vă încurajez să folosiți oricare dintre aplicațiile menționate, sunt foarte ușor de folosit.
În cazul coperților, aici poate fi ușor sau dificil în funcție de cât de multe cunoștințe de digital art are fiecare. Nu uitați că nu puteți folosi pentru coperta cărții voastre o fotografie pentru care nu aveți drepturi de autor! Există site-uri care conțin fotografii de unde puteți folosi orice doriți, ori aveți varianta de a opta pentru o imagine originală (poate aveți un prieten care știe să deseneze / picteze, poate sunteți pasionați de fotografie și creați chiar voi ceva). Pe lângă fotografia folosită, vă spuneam deja că trebuie creată coperta în sine, adică design-ul acesteia, copertă față – spate + cotor!
https://templates.office.com/ro-ro/Coperte-de-c%C4%83r%C8%9Bi-TM22301254
https://www.creativosonline.org/ro/portadas-de-libros.html
https://www.routech.ro/cum-sa-creati-coperte-electronice-gratuite-si-unice-in-canva/#google_vignette
Vă las câteva surse care să vă vină în ajutor în cazul în care doriți să vă faceți singuri o copertă. De asemenea, aveți varianta de a apela la un designer profesionist, care să vă creeze coperta, bineînțeles contra cost.
Așa, acum respirăm ușurați că avem manuscris corectat, aranjat în pagină și avem și copertă. Următorul pas este să o tipărim. Tipografii există CU DUZINA. Dacă scrieți tipografie pe Google găsiți sute de variante. Eu am tipărit Ajutor! Mi-am pierdut inima… (a doua mea carte) la Editgraph. Pe vremea când am publicat eu, aveau și editor, acum au rămas doar tipografie. Sincer, eu am fost mulțumită de tot. Calitatea a fost una foarte bună, comunicare constantă și clară, prețul unul foarte bun! Pe lângă aceasta, sigur mai trebuie să existe și altele care să facă treaba la fel de bună. Un aspect important aici este obținerea ISBN-ului. În momentul în care mergeți la tipografie să vorbiți, să-i întrebați dacă se ocupă și de ISBN, pentru că NU toate fac asta și sesizați mai apoi că nu puteți comercializa cartea. Codul ISBN este acel cod de bare care este prezent pe orice carte pentru a putea fi scanată în vederea cumpărării. Aici, prețurile vor varia, însă în mod sigur va fi mult mai ieftin decât la editură, pentru că aici nu plătiți decât hârtia și tușul, e ca și cum ați merge la xerox și v-ați printa un proiect la care ați lucrat pe cont propriu.
Așa cum menționasem și mai sus la capitolul editurii, urmează comercializarea cărții care mi se pare a fi un lucru destul de dificil pe cont propriu, însă nu imposibil! Problema librăriilor mai mari este că nu prea colaborează cu persoane fizice – adică pur și simplu cu scriitorul, ci acestea colaborează în mod direct cu editura, după cum vă explicasem despre mecanism, mai sus. Ca un scriitor publicat la o tipografie să ajungă să se integreze într-o librărie cât de cât renumită, este mai greu doar din această cauză. Cu toate acestea, vă puteți încerca norocul, eu am făcut-o acum câțiva ani și am fost acceptată, de aceea spun că nu este imposibil. Ori, dacă nu doriți să integrați cartea în librărie, o puteți vinde online, însă aici intervin clienții nehotărâți, drumuri interminabile la poștă atât pentru depunerea coletelor cât și pentru ridicarea bănuților, venituri consumate pe hârtie de împachetat, scoci și toate cele. Partea bună aici și, de altfel, cam cel mai mare atuu pe care îl are self publishing-ul este faptul că voi alegeți prețul cu care o vindeți și banii nu îi împărțiți cu nimeni. Nu mai trebuie să dați cotă parte nici editurii nici librăriei, deci toți bănuții vin la voi. Ca un exemplu vag, dacă tipăriți un tiraj de 100 de exemplare și acesta a costat 1000 lei, înseamnă că voi ați dat la tipar 10 lei pe carte, deci o puteți vinde cu 50 și aveți profit de 40 de lei la fiecare carte. Acesta este și motivul pentru care mulți dintre scriitori aleg să publice singuri, pentru a putea avea profitul mult mai mare.
Legat de promovare, aici trebuie să vă ocupați singuri de absolut tot, nu veți avea parte de susținere pe această parte de la tipografie, după cum vă spuneam, aceasta este doar un xerox unde tipărim, nu oferă nimic suplimentar. Cu toate acestea, tehnologia a avansat și aveți foarte multe modalități prin care să vă promovați. Aici nu mai vin cu idei, pentru că am făcut deja o prezentare despre cum putem să ne promovăm ca și scriitori, pe care o aveți pe Instagram. Dacă o fi bine sau o fi rau că nu ne promovează nimeni… nici nu știu ce să spun. Cred că întrebarea ar fi, oare editurile chiar își aduc un aport atât de mare în promovarea noastră? Eu, sincer, consider că promovarea editurii vine mai mult indirect, prin aspectele menționate. Vorbind din experiența mea personală, eu sunt publicată cu Candy la Bestseller și sunt sinceră cu voi când vă spun că nu mi-au făcut cine-știe ce promovare. Însă… numele editurii și răspândirea cărții în toate librăriile fără niciun efort din partea mea, normal că mi-au adus încântare.
Încerc să concluzionez, probabil așteptați și părerea mea legată de cele două variante și ați vrea să știți ce v-aș sfătui eu să faceți. Aici e discutabil și contează foarte, foarte mult despre ce persoană este vorba, cât timp are la dispoziție, câte cunoștințe, ce situație financiară și abia în funcție de aceste detalii aș putea să vă sugerez o variantă sau alta. Așa, în general, eu aș opta ca un scriitor care publică prima lui carte să o publice cu editura. Când ești complet nou într-un domeniu e greu să faci totul de unul singur. Ca scriitor începător poate nici nu știi ce înseamnă publicarea unei cărți, nu ai auzit niciodată despre ISBN, nu știi cum se derulează lucrurile și ar fi mult mai bine să ai pe cineva care să te ajute. Eu văd lucrurile așa: într-un fel, self publishing-ul pentru scriitorii mai avansați. Nu numai pentru că este o muncă titanică în spate dar și pentru că trebuie să ai cunoștințe în multe domenii pentru a putea duce totul la bun final. Cred că oricine poate urma pașii și să aibă succes, nimic nu este imposibil. Nu suntem toți tehnoredactori, dar putem face un curs despre punctuație și gramatică, ori să stăm cu materialele informative lângă noi și să ne corectăm cu atenție fiecare propoziție din carte, chiar dacă durează mai mult. Nu suntem toți machetatori, dar aveam atâtea programe la dispoziție, câteva zile de acomodare pe unul și câteva tutoriale pe Youtube și sigur știm măcar de bază să le folosim și să ne aranjăm cartea. Nu suntem toți designeri de copertă, dar Canva realizează singură design-uri pentru noi. Iar legat de publicitate, aveți deja o prezentare de la mine, dar și alte cursuri de marketing, multe chiar gratuite, de unde puteți prelua idei și să le puneți în aplicare.
Spuneam puțin mai sus că e posibil și în self să cheltuiți mai mulți bani, am vrut să vin și cu explicația. Self nu înseamnă neapărat să faceți totul singuri, puteți apela și la persoane autorizate să facă aceste servicii pentru voi, contra cost, extra editură; deci, să plătiți un tehnoredactor, un machetator, un designer copertă, iar mai apoi să plătiți campanii publicitare realizate de firme de marketing. Toate aceste costuri adunate, ajung să fie tot cam cât ați plăti la o editură. Părerea mea e că e benefic să apelezi al self-publishing atunci când tu știi multe, ești avansat, ai cunoștințe din toate domeniile și poți să-ți faci absolut tot de unul singur; practic, în acest caz, plătești doar niște mărunțiș la tipografie și bănuții vin către tine aproape în totalitate. Ah, da! Am uitat să menționez. Nu suntem obligați să alegem tipografie, putem alege și varianta de comercializare online prin googlebooks. Astfel, cartea rămâne la nivel de e-book și nu investiți chiar niciun bănuț, însă aici e cumva o situație mai delicată, pentru că cititorii plătesc în general pentru o carte fizică mult mai frecvent decât pentru o carte online. E de încercat! Despre publicarea online va fi un cu totul alt subiect pentru altă dată, elaborat, aici am vrut doar să aduc în atenție că există și această variantă.
Alte surse pentru informare:
https://printonebook.com/povesti-print-one-book/2020/07/29/8-pasi/
În final, am promis că o să revin și cu o recomandare de editură pentru voi, anume Casa Cărții de Știință unde noi coordonăm Colecția Asociației Artă de Patru Dimineața.
Toate informațiile le puteți găsi aici:
Acum, că am învățat cum să ne publicăm cartea, am promis că voi încheia și cu experiențele mele personale, cum am publicat eu, unde și ce am învățat din toate aceste experiențe. Cine mai are energia necesară să rămână în continuare cu mine, în rândurile ce urmează încep să-mi povestesc experiența personală:
Trăiesc pentru că tu exiști… (2016) – Editura Ioan Slavici Arad
Prima mea carte am publicat-o în 2016 și am scris-o în perioada 2014-2015 fiind în timpul liceului (clasele 11-12). Tocmai din cauza vârstei fragede și a lipsei de experiență a fost o carte cu un parcurs deficitar. Pentru că vorbim de un timp în care informația nu era la îndemâna oricui, nu am avut prea multe surse din care să aflu cum ar trebui să public, care sunt pașii sau ce anume ar trebui să am în vedere. Prin urmare, în clasa a 12-a m-am înscris la un Cenaclu Literar din orașul Arad, unde se organizau întâlniri de două ori pe lună. Printre membri acestuia, s-a regăsit și o persoană care avea cunoștințe la o tipografie și s-a oferit să mă ajute cu publicarea cărții, eu solicitând în avans, în cadrul Cenaclului, îndrumare și sugestii, pentru că aveam deja manuscrisul pregătit. A fost o experiență destul de grea, deoarece nu am știut diferența dintre editură și tipografie și nici ce servicii ar trebui să îmi ofere ambele. Unde am publicat eu, se numea Editura Ioan Slavici, deci numele impunea statutul de editură, însă aceștia nu se ocupau decât cu tipărirea cărților – tocmai de aceea am pus atât de mult accent ca în mail-ul de solicitare a colaborării să întrebați despre toate serviciile. Persoana respectivă de la Cenaclu s-a oferit să mă ajute cu tehnoredactarea, era o persoană cu experiență în domeniul literar și m-a ajutat probono, dar nu înainte ca eu să o recitesc de zeci de ori și să corectez tot ce mai sesizam (îmi era rușine să găsească greșeli mari sau copilărești în manuscrisul meu, așa că am încercat cât de mult am putut să o șlefuiesc în prealabil). După ce manuscrisul a fost corectat și era gata de tipar, am aflat că nici în legătură cu design-ul pentru copertă nu mă pot ajuta și că trebuie să îl pregătesc tot eu și pe acela. Aici am avut un pic de noroc pentru că imaginea folosită pentru copertă mi-a pictat-o cineva, astfel că nu am fost nevoită să plătesc pentru fotografie cu drepturi de autor, iar celelalte detalii (numele meu, numele editurii, siglele, absolut toate detaliile de pe copertă față-spate) le-am editat într-un program gratuit ce l-am găsit la vremea aceea pe internet. Nu pot să spun că arăta groaznic, dar nu arăta nici extraorinar… Oricum, fiind prima mea carte, realizarea în sine a fost atât de importantă pentru mine încât m-am bucurat de experiență așa cum a fost ea. Eu, fără să-mi dau seama decât mai târziu, îmi publicasem cartea în regim Self. După ce tipografia a terminat tipărirea cărților, le-am primit pe toate prin curier acasă și de aici a început o altă aventură: Cum le comercializez? Nu am avut nicio idee cum voi pune toate acele baxuri de cărți în vânzare, care este procesul prin care pot lua legătura cu librării, așadar am intrat în panică. După câteva zile în care m-am sfătuit cu părinții mei, am ajuns la concluzia că avem nevoie de ajutorul cuiva experimentat care să ne ghideze, așa că am mers alături de ei la Cărturești unde am solicitat să discutăm cu managerul. Am avut norocul să întâlnim acolo o persoană foarte caldă care ne-a explicat cum putem colabora și care, spre surprinderea mea și a părinților mei, a acceptat să pună cărțile în vânzare în cadrul librăriei locale (tocmai de aceea am zis că nu este imposibilă comercializarea în regim self, însă foarte important de menționat este că toate acestea s-au întâmplat acum nouă ani, nu vă garantez că în momentul de față mai colaborează cu persoane fizice, însă – cu riscul că mă repet – nu este imposibil și nu vă costă nimic să întrebați). În continuare, eu am vândut exemplarele către Cărturești, aceasta și-a adăugat propriul adaos și le-a pus la vânzare – niciodată nu am fost mai fericită și mai împlinită ca atunci în toată adolescența mea. Chiar și lansarea de carte mi-am făcut-o tot acolo, o să atașez și fotografii mai jos, a fost un eveniment minunat care mi-a adus extrem de multă bucurie, pentru care nu am plătit nimic. În continuare, pe partea de promovare, mi-am făcut-o așa cum am știut eu, prin postări pe Facebook, pliante, am făcut întâlniri cu cititorii în Cărturești, am făcut lansare de carte și la Cenaclul Literar de care vă spuneam și chiar am reușit în timp să vând marea majoritate a exemplarelor. În momentul de față, cartea este stoc epuizat, ultimele exemplare le-am oferit ca premii câștigătorilor de la un concurs literar organizat cu destul de mult timp în urmă.
Ajutor! Mi-am pierdut inima… (2018) – Editura Editgraph Buzău
Despre a doua carte am menționat puțin în cadrul prezentării. Deja în cadrul parcursului acesteia dețineam mai multe informații despre procesul publicării unei cărți și pot spune că mi-a fost mai ușor să mă ocup de toate aspectele. Având manuscrisul pregătit, mă tot gândeam la editura alături de care să public și am avut surpriza de afla că editura Editgraph era situată tocmai la câteva străzi de casa mea. Fiind mutată în oraș nou (Buzău) doar de câteva luni, nu cunoșteam orașul foarte bine și nu am avut timp să-l explorez pe îndelete. Prin urmare, mare mi-a fost surpriza să aflu că mă pot duce personal să vorbesc cu echipa de acolo. Asta am și făcut, am mers direct la sediul editurii pentru discuții, am avut la mine CV-ul de scriitor, alături de manuscrisul tipărit și pe stick și personalul pe care l-am găsit acolo a fost extraordinar de primitor și de cald. Mi-au explicat de la bun început că în oferta lor nu se include distribuția în librării și promovarea cărții, însă se pot ocupa de tehnoredactare, machetare, copertă și tipar. Am acceptat colaborarea chiar și așa, deoarece deja aveam o relație frumoasă cu librăria Cărturești și știam că pot apela la ei pentru comercializarea cărții, iar pe partea de promovare eram deja un mic expert, în special datorită faptului că pusesem bazele proiectului Artă de Patru Dimineața și aveam un număr considerabil de urmăritori cărora le puteam sugera achiziția cărții mele. Cred că publicarea acestei cărți a fost cel mai lin proces pe care l-am avut din toate cele trei, deoarece totul a decurs minunat, editura a fost alături de mine, foarte comunicativă, prețul unul accesibil și am reușit să-mi comercializez cartea într-un mod plăcut și safe. Așa cum am menționat și în cadrul prezentării, editura, la o discuție pe care am avut-o ulterior cu ea, mi-a spus că nu se mai ocupă și de editarea cărții – acesta a fost și un motiv pentru care am decis ca pentru a treia carte să aleg să public altundeva (dar nu singurul). Tot la fel ca prima carte, este stoc epuizat în acest moment, m-am bucurat să vând un număr generos de exemplare și a fost și cartea care m-a consacrat, dacă pot să spun așa, în lumea scriitorilor, care a avut recenzii foarte bune și au vorbit mulți bookstagram-eri despre ea.
Candy (2021) – Editura Bestseller
În ceea ce privește a treia mea carte, a fost un proces mult mai simplu, cel mai simplu pe care l-am avut din toate cele trei experiențe, pentru că a fost și singura carte pe care doar am scris-o și nu m-am ocupat de nimic altceva în afară de promovare. Dacă în cazul primei cărți am corectat, realizat coperta, am distribuit-o pe cont propriu în librărie, am promovat-o fără niciun sprijin; în cazul celei de-a doua, am distribuit-o din nou pe cont propriu în librărie și am promovat-o; în cazul colaborării cu Besteseller nu m-am ocupat de nimic, ei au făcut totul pentru mine, exact cum am și spus în cadrul prezentării că ar trebui să se întâmple. Fiind vorba despre editura Bestseller, care pe parcursul timpului a fost privită din mai multe unghiuri și chiar și judecată aspru de anumiți autori, eu nu pot să vorbesc decât din experiența mea personală, care a fost una plăcută. Nu am avut parte de niciun impediment în procesul de publicare, toate persoanele cu care am discutat (de la director, la echipa de tehnoredactare, echipa de la design copertă și cea de la social-media) s-au comportat cu mine cu respect și profesionalism și nu am nici măcar un lucru pe care să-l reproșez colaborării. Dacă ar fi să menționez un minus, căci nimeni nu e perfect, ar fi doar partea de promovare care a fost ușor deficitară, însă nu inexistentă. Ei au anunțat publicarea cărții mele, au și distribuit-o la story de mai multe ori și au acceptat colaborările pe care eu le-am creat ca promovare pe pagină (acel tip de postare care apare pe două conturi de Instagram). Mi-ar fi plăcut ca această distribuire a cărții să fie mai frecventă și din partea lor și nu doar să reposteze materialele pe care eu le făceam și etichetam editura, însă acesta fiind singurul lucru deficitar, etichetez întreaga experiență ca fiind una reușită. Timpul de așteptare nu a fost foarte mare, s-au ținut de cuvânt și au distribuit cartea în mai multe librării, ba chiar au oferit și un premiu în cadrul unui Concurs Literar organizat de Asociație și mi-au trimis și două pachete de PR. În final, nu am decât cuvinte de mulțumire la adresa lor, atât pentru derularea colaborării dar și pentru finalizarea ei care s-a întâmplat recent.
După cum puteți vedea, de multe ori publicările se îmbunătățesc în urma experienței acumulate de la una la cealaltă. Am învățat aspecte importante din fiecare carte publicată, am încercat să nu repet greșelile și fiecare decizie pe care o iau să fie mult mai bună decât cea precedentă. Privesc spre viitor cu entuziasm și am foarte multe planuri, cel mai important dintre ele fiind să reeditez și retipăresc toate cele trei cărți despre care am povestit mai sus, dar și să lansez alături de ele o a patra carte!
Vă sfătuiesc să aveți încredere în voi și să luați fiecare experiență așa cum este; chiar dacă, la început, poate o să întâmpinați anumite experiențe negative, luați învățătura cu voi mai departe și nu lăsați nimic să vă descurajeze. Pe cât de greu poate părea, pe atât este și de frumos tot acest proces prin care publicăm, iar la final, când ținem cărțile în mâini, este un sentiment atât de frumos încât ne face să uităm tot parcursul prin care am ajuns acolo. Asociația mea alături de mine suntem în permanență alături de scriitorii la început de carieră și le oferim îndrumare necondiționată, astfel că, pentru orice întrebări sau curiozități ne puteți scrie pe pagina de Instagram @artadepatrudimineata.
Mulțumesc frumos pentru atenție ♥